FÖRE / EFTER – KÖK & VARDAGSRUM


Välkommen hem till oss!
Här har ni de första bilderna på ”Efter-resultatet” hemma hos oss!

Här står jag alltså i mitten-rummet av 3 rum i fil. Rummet som var matsal förut och det största rummet i hela lägenheten. Även fast de förra ägarna hade ett relativt stort bord här i mitten så såg det SÅ litet ut i detta stora rum.
När vi flyttade in låg köket i ett litet rum längst bort från dessa stora sociala rum, vilket var väldigt vanligt förr i tiden. Pigan skulle laga mat, och gärna ”hålla sig så långt bort som möjligt”.
Men för oss så var det så viktigt att kunna få till en modernare lösning när det kom till köket…
Vi älskar att laga mat, äta långa middagar och bjuda hem vänner & familj – självklart vill man vara nära när man faktiskt lagar maten då också! Vi drömde om ett stort, öppet kök – som vi fick till, till slut…


Här ser ni en ”UNDER” bild… Före hade varit om ni fortfarande såg den mönstrade grå tapeten som satt runt om dörröppningen… En liten bit finns kvar ovanför dörren. Jag minns att ni var många som tyckte den var fin på bild, men i verkligheten var den mönstrad både till syns och ”känsla” – när man strök handen på tapeten kunde man känna olika ”strukturer” och mönstret var blommigt – vilket inte riktigt kändes som ”vi”. Tapeten i vardagsrummet kändes lite båt-aktig med de vit & blå ränderna vilket inte heller kändes helt rätt… Kan ni tänka er att vi rivit ner alla dessa tapeter helt själva? Vilket JÄKLA JOBB vill jag tala om… Men nu, idag var det så värt det!

FÖRE – KÖK

Såhär såg alltså ”köket” ut innan vi satte igång vårt projekt…
En del tyckte vi var knasiga som skulle gå på vår idé, men jag såg det framför mig och visste att det kunde bli riktigt bra när det blev klart!

Väggen framför er är alltså väggen till badrummet, och på andra sidan badrummet låg det gamla köket. Det är en del som frågat om det är svårt att dra nya vattenrör osv… Nu har vi inte gjort det själva, men vi hade bra förutsättningar för det. Just med tanke på att vi hade badrummet där, och det skulle vi ändå renovera. Vi valde att lösa det så ”enkelt som möjligt” och placera vatten (disk ho, diskmaskin) samt häll och uttag på denna väggen. Köksön skulle därmed bara bli bänkskiva och en fantastisk yta att förbereda matlagning, bakning och duka upp till buffé.
Den högra väggen som ligger mot vardagsrummet valde vi att utnyttja till max. Här fick vi plats med både kyl & frys samt förvaring i mitten delen. Vi fick även plats med skåp ovanför där vi får plats med ytterligare saker. (Kanske inte sådant man använder dagligen, men förvaring är ändå så viktigt!)

Nedan ser ni resultatet…Vårt kök kommer ifrån HTH och luckan heter vit kvadrat.
Vi valde tidigt att vi ville köra på svarta detaljer. Vask & blandare hade vi i guld i förra lägenheten. Vi gillade tanken på att det ”stack ut” men kände oss färdiga med guld/mässing. Silver/krom tyckte vi var ”för vanligt” så vi landade i dessa moderna svarta detaljer – och det är jag såååå nöjd med idag!
Knoppar/handtag vad också en djungel… Men till slut hittade jag dessa och tyckte de var enkla men väldigt coola då de är ”knottriga” och inte släta…

All sten kommer ifrån A & O Marmor och Granit. Vi älskar carrara marmor, som vi hade i förra lägenheten. Men gillade tanken på en udda, unik sten på köks-ön. När vi besökte deras lager så var det som att stiga in i en dröm värld. Fantastiska sten-skivor i all oändlighet!
När jag såg den skivan vi har på ön i sin stora bit blev jag helt förälskad! Det var den perfekta blandningen av vitt, grått och beige. Vanlig carrara marmor är grå och vit. Men denna hade beige & bruna inslag vilket var väldigt fint. Skivan var en unik stenbit från Italien, och de bitar som påminde och ”kom från samma familj” var så olika. Så det kändes superkul att få en helt unik skiva.

Biten som fanns räckte dock bara till ön, då vi skulle ha ”bro-lösning” dvs sten både uppe på ön samt på båda kortsidorna. Frågan vi fick ställa oss då var: Hur gör vi med den andra ytan?
Vi ville inte att den andra sten-skivan skulle ”konkurrera” mot ön, därför valde vi en väldigt enkel och fin vit sten skiva. Med lite marmorering, så den inte kändes för ”platt”. Den valde vi till bänkskiva samt stänkskydd, vilket jag också är nöjd med. På detta sätt får ön all uppmärksamhet, som den förtjänar : )

Tomt på väggen? 
Ja det är det… Men när det kommer till belysning i kök gillar jag udda lösningar… 
I förra köket hade vi inga överskåp och bara 3 hängande glödlampor vilket vi gillade. Nu har vi blivit lite mer moderna i vårt tänk, så därför har vi beställt en superläcker design lampa med 2 armar i svart som ska hänga här. Det kommer nog bli en väldigt cool detalj på väggen, men samtidigt matcha snyggt med de svarta detaljerna i köket. 

Jag & Marcus älskar rymden utan överskåp. Visst – vi ”förlorar” en del förvaring, men för oss är det värt det! Då får man hitta på en annan lösning för förvaring. Vi har byggt in ett skafferi i motsatta väggen (mot sovrummet) där vi beställt snygga industri dörrar, som kommer bli en kombo av vin”kyl” och kaffe-hörna och förvaring. Sen behöver man faktiskt inte så mycket man faktiskt har i köket… Desto mer förvaring, desto mer saker samlar du på dig också… Sen tänkte vi ha ett fint vitrinskåp till alla våra glas som är tusen gånger snyggare än några överskåp (vår åsikt). 

Här ser ni högskåpen, visst blev det bra?
En hel kyl och en hel frys, integrerat. Mitten ”stolpen” är skafferi, samt de 3 mindre skåpen ovanför likaså. Sen fick vi till sjukt bra förvaring i köksön också!
Vi lyckades få in el till köksön genom att gå under golvet, vilken jäkla tur…
Vill inte tänka på kostnaden för att ta upp fiskbens-plankorna och sedan lägga tillbaka de…

I köksön fick vi placera ugnen då det inte gick att få ihop på annat sätt, om vi inte ville offra diskmaskin eller hel kyl & frys – och det kändes inte som ett alternativ. Vi fick även ström ut till ön så vi kan ha micron där – så smart!

 

Där har ni en liten ”före/efter” på köket samt lite info & tankar/idéer vi hade…
Hoppas ni gillar inlägget : )

Kram!

2 kommentarer till “FÖRE / EFTER – KÖK & VARDAGSRUM

  1. Har så sett framemot ett inlägg från dig så detta var väldigt uppskattat! Superfint!

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg